Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Στο Λάμποβο


Λάμποβος είναι το παζάρι,η εμποροπανήγυρη,που γίνεται στις αρχές Οκτωβρίου στην Παραμυθιά. Η ονομασία προέρχεται από το Λάμποβο, ένα χωριό κοντά στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας. Λένε ότι η εμποροπανήγυρη είχε  συσταθεί εκεί από τον Ιουστινιανό , τον 6ο αι.μ.Χ. και το έφεραν στην Παραμυθιά κάτοικοι του χωριού. 
Θεωρείται το πιο παλιό παζάρι της Ηπείρου με ιδιαίτερη ακμή τον 18ο αι., όταν στην περιοχή παρατηρείται έντονη εμπορική δραστηριότητα.
Τα παζάρια και οι εμποροπανηγύρεις έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα , αλλά τα συναντάμε και στα βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια. Συνδέονταν με τις επαγγελματικές συντεχνίες ,με την εμπορική δραστηριότητα, την ανάπτυξη των πόλεων κοντά σε μεγάλους δρόμους και λιμάνια και τις θρησκευτικές γιορτές. Σε αυτά συμμετείχαν κυρίως οι μετακινούμενοι έμποροι από περιοχή σε περιοχή, οι μικροί παραγωγοί που ήθελαν να ανταλλάξουν τα προϊόντα τους με άλλα που οι ίδιοι δεν είχαν. Σημαντική ήταν και η αγοραπωλησία ζώων.
Τα παζάρια κρατούσαν αρκετές μέρες ,τόνωναν το τοπικό εμπόριο, βοηθούσαν στην επικοινωνία των ανθρώπων, στις πολιτιστικές ανταλλαγές και πρόσθεταν ένα διαφορετικό, πιο χαρούμενο χρώμα ,στις ζωές τους,καθώς έβρισκαν την ευκαιρία εκτός από τις εμπορικές δραστηριότητες και τις αγοραπωλησίες να διασκεδάζουν ,τρώγοντας, πίνοντας και χορεύοντας.
Στις μέρες μας , μολονότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, σε αρκετές πόλεις εξακολουθούν να γίνονται παζάρια, αν και με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους , και να προσφέρουν μια χαρούμενη νότα στη μίζερη καθημερινότητα. 

Το Λάμποβο επισκεφθήκαμε σήμερα με το σχολείο, στην πρώτη μας εκδρομή. Η χθεσινοβραδινή βροχή ευτυχώς δεν συνεχίστηκε και η μέρα, αν και συννεφιασμένη, κύλησε ευχάριστα και χαρούμενα.
 Κόσμος από τα γύρω χωριά έρχεται να ψωνίσει.





 
Πολλά και φθηνά προϊόντα γεμίζουν τους πάγκους




Υπαίθριες ψησταριές παντού. Σουβλάκι και λουκάνικο κυριαρχούν

 
Χαλβάς Φαρσάλων και λουκουμάδες, σήμα κατατεθέν κάθε παζαριού 
 Ο κρεοπώλης εκθέτει και αυτός την πραμάτεια του
 Παιχνίδια που θυμίζουν άλλες εποχές

Μια στάση στο Γυναικείο Συνεταιρισμό Παραμυθιάς " Οι Σουλιώτισσες". Αδύνατον να αντισταθούμε στις καταπληκτικές πίτες και στα υπέροχα κουλουράκια. Τα ράφια του πάγκου τους γεμάτα χειροποίητα προϊόντα, γλυκά του κουταλιού, τραχανάδες, κουραμπιέδες- όλα  φτιαγμένα με αγνά υλικά και πολύ μεράκι- ρίγανη και τσάι του βουνού. Από τους καλύτερους συνεταιρισμούς γυναικών, που διαθέτει δικό του χώρο και λειτουργεί όλο το χρόνο. Ευγενέστατες και οι κυρίες που δουλεύουν σε αυτόν.
Περιστρεφόμενη μπαλαρίνα και καρουζέλ στο μικρό λούνα πάρκ, πόλος έλξης των παιδιών






Δεν υπάρχουν σχόλια :