Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή...

Δημήτρης Γληνός

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

"Cinemagraphs" ή αλλιώς φωτογραφίες με κίνηση

Του Δημήτρη Ιωάννου
Οι «cinemagraphs» καθηλώνουν το μάτι

Οι πρώτες φωτογραφίες με κίνηση!

 Είναι, σύμφωνα με δικά τους λεγόμενα, «κάτι περισσότερο από φωτογραφία και κάτι λιγότερο από βίντεο». Δυο καλλιτέχνες κατάφεραν να δημιουργήσουν τις πρώτες φωτογραφίες με κίνηση!

Οι «cinemagraphs», όπως τις αποκαλούν, μοιάζουν με κανονικές φωτογραφίες, όμως στην πραγματικότητα έχουν ένα συγκεκριμένο μέρος το οποίο κινείται και έχει ως σκοπό να καθηλώνει το μάτι.


Σε μια από τις φωτογραφίες βλέπουμε μια γεμάτη με κόσμο πλατεία, όπου όλοι μοιάζουν παγωμένοι, ενώ ένας άνδρας που κάθεται στο παγκάκι διαβάζει και γυρίζει κανονικά την σελίδα στην εφημερίδα του.


Σε μια άλλη φωτογραφία, η φωτογράφος Jamie Beck, μια εκ των δυο ανθρώπων που εμπνεύστηκαν αυτά τα πρωτότυπα εφέ, απαθανάτισε μια κοπέλα, τα μαλλιά της οποίας κινούνται στο φύσημα του αέρα.


Η Beck, σε συνεργασία με τον motion graphics artist Kevin Burg, δημιούργησε τις «cinemagraphs» με τη βοήθεια του GIF, παρόμοιο είδος φωτογραφίας με το JPEG, το οποίο δεν είναι φυσικά νέο εύρημα.


Όμως, μόνο τώρα με τη διάδοση του broadband Internet, κατέφεραν να δημιουργήσουν κάτι τόσο εντυπωσιακό. «Με τις cinemagraphs δίνουμε κίνηση σε απλά φωτογραφίες» λέει η Beck.


Η διαδικασία έχει ως εξής: Η Beck τραβάει τις φωτογραφίες και στη συνέχεια ο Burg προσθέτει την κίνηση. Για τις περισσότερες του παίρνει αρκετές ώρες, οι πιο σύνθετες όμως μπορεί να τον κρατήσουν απασχολημένο ακόμα και ολόκληρη μέρα!(Πηγή: Πρώτο Θέμα)

 

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

William Shakespeare(Απρίλιος 1564 - 23 Απριλίου 1616)

   Ο William Shakespeare   γεννήθηκε και πέθανε Απρίλιο μήνα. Ίσως ο πιο γνωστός συγγραφέας σε όλο τον κόσμο. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι επιδράσεις του έργου του είναι πολύ μεγάλες στη μουσική , στο θέατρο , στον κινηματογράφο, στο χορό, στη ζωγραφική. Οι αναφορές και τα αφιερώματα πάρα πολλά επίσης.
Εδώ σε 10 μέρη ολόκληρη η παράσταση " Άμλετ"  από το θίασο του Δημήτρη Χόρν και της Έλλης Λαμπέτη σε ηχογράφηση του 1954 στην Κύπρο





















Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Νίκος Γκάτσος - Χριστόδουλος Χάλαρης - Χρύσανθος



Μάνα μου μάνα
στο δρόμο μου σπείρανε
πέτρα κι αψιθιά.
Μάνα μου μάνα
τα νιάτα μου γείρανε
κάτω απ΄τα σπαθιά.

Ουρανέ μου
στείλε μου νερό
να ποτίσω την έρημο
να φυτρώσει
λουλούδι δροσερό
στο κορμί μου τ΄αέρινο
μάνα μου μάνα
την άνοιξη φέρε μου
πάνω στο σταυρό.

Μάνα μου μάνα
ηλιόλουστη μέρα μου
πότε θα σε βρω.

Ουρανέ μου
διώχ΄τη συννεφιά
να περάσω τα σύνορα
κι ένα βράδυ
πάνω στα βουνά
να χτυπήσω τα σήμαντρα
μάνα μου μάνα
στα χέρια μου σήμερα
καίνε τα καρφιά.
Ουρανέ μου
στείλε μου νερό
να ποτίσω την έρημο
να φυτρώσει
λουλούδι δροσερό
στο κορμί μου τ΄αέρινο
μάνα μου μάνα
τον ήλιο σου φέρε μου
πάνω στο σταυρό.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Νίκος Παπάζογλου

Από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές. Ένας -ένας φεύγουν οι καλοί. Να δούμε τι θα απομείνει στο τέλος.
 Και δύο από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια




 

Καλό Πάσχα

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αρχαία Κασσώπη

Πριν λίγο καιρό ο λογομνήμων μου είχε προτείνει το βιβλίο του Lionel Casson " Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο". Ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Έψαξα όμως, το βρήκα και το διάβασα. Ένα βιβλίο απλά συναρπαστικό και απολαυστικό που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Το βιβλίο μάλιστα εκδόθηκε στα Ελληνικά μετά από υπόδειξη του Ιωάννη Θ. Κακριδή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. 

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα διαβάζω και για την Κασσώπη. Γράφει ο συγγραφέας"...Κατά τον 5ο αι.π.Χ.....οι ναοί είχαν στον περίβολο δικά τους πανδοχεία. Λίγο αργότερα ακολουθώντας ίσως το παράδειγμα των ναών, ορισμένες πόλεις απέκτησαν δημόσια πανδοχεία. Ένα επιβλητικό δείγμα ανακαλύφθηκε στην απομακρυσμένη Κασσώπη της Ηπείρου. Η πρόσοψη ήταν στολισμένη με κίονες, η αυλή είχε διαστάσεις 14,8*11,68 μέτρα και τα δωμάτια που έβλεπαν σ΄αυτήν -κάπου δεκαοκτώ στο ισόγειο και καμιά δωδεκαριά στον επάνω όροφο- ήταν επιπλωμένα με τραπέζια και κρεβάτια. ..."(σελ.104). Αυτά αναφέρει ο Casson και εγώ σκέφτομαι πόσα δεν γνωρίζουμε για την περιοχή που μένουμε. Θυμάμαι το όνομα της Κασσώπης όταν το ανέφεραν οι συμφοιτητές μου ,του Αρχαιολογικού,   γιατί πήγαιναν το καλοκαίρι, εκεί γύρω στο 1980-1982, για ανασκαφές, αλλά ποιος έδινε σημασία τότε. 

Διαβάζοντας την πληροφορία αρχίζω να ψάχνω. Η Κασσώπη βρίσκεται στο σημερινό Ν. Πρέβεζας Βόρεια ο Αχέροντας, νότια ο Αμβρακικός, ανατολικά ο Λούρος και δυτικά το Ιόνιον . Οι κάτοικοι επικοινωνούσαν με τις ακτές της Αδριατικής, την Ιταλία, τα Επτάνησα και τη Νότια Ελλάδα.


 Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αρχαίας Ηπείρου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα ολοκληρωµένης αστικής πόλης των Ηπειρωτικών φύλων.
Σήµερα είναι µια από τις καλύτερα σωζόµενες πόλεις της αρχαίας Hπείρου.
Υπήρξε το πολιτικό κέντρο των Κασσωπαίων , ενός από τα πιο σημαντικά ηπειρωτικά φύλα. Ιδρύθηκε τον 4ο αιπ.Χ. από συνένωση μικρών πόλεων (κωμών).

Ο Σωτήρης Δάκαρης έφερε στο φως τα ερείπια της πόλης στις ανασκαφές του 1952-1955  και ανάμεσα τους και το πανδοχείο που αναφέρει ο Casson , το οποίο χρονολογεί στα τέλη του 3ου αι.π.Χ. και ονομαζει Καταγώγιον.

 Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για εκδρομούλα.


Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Γιούρι Γκαγκάριν, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια πτήση

«Βλέπω τη Γη. Είναι μπλε. Είναι τόσο όμορφη», αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του Γιούρι Γκαγκάριν.
Η κόρη του Έλενα Γκαγκάρινα μιλά για τον πατέρα της



Η Google  αφιερώνει σήμερα το λογότυπο της σ' αυτόν





Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ένας χρόνος χωρίς τον Τραϊανό




 Συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αδελφικός μου φίλος Τραϊανός Γάγος. Καθηγητής Παπυρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Αρχειονόμος στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Πρόσφερε πολύ σημαντικό έργο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των παπυρολογικών σπουδών και υπήρξε ένα από τα μέλη της ομάδας που δημιούργησε τη Βάση Δεδομένων (Advanced Papyrological Information System (APIS)) .Ερευνητής, Δάσκαλος μα πάνω απ' όλα Άνθρωπος.
Ο Τραϊανός στην Πέτρα της Ιορδανίας , όπου περνούσε πολλά καλοκαίρια μελετώντας παπύρους.

Οι φίλοι και συνάδελφοι του στην Αμερική τον τίμησαν με διάφορες δημοσιεύσεις σχετικές με την προσωπικότητά του και το έργο του . Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διοργάνωσε μάλιστα και ένα διήμερο συμπόσιο τον Οκτώβριο του 2010 για να τιμήσει τη μνήμη του και όπως δηλώνουν θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. Στην Ελλάδα δεν είδα κάτι ανάλογο ή  δεν το αντιλήφθηκα.

 Την Κυριακή θα τελεστεί μνημόσυνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του , στην Κάρπη του Κιλκίς.

Mάρτυρες για τα λάθη σου δεν είχες. Mόνος μάρτυρας
ο ίδιος εσύ. Tα τακτοποίησες, τα μονόγραψες, τα σφράγισες
σε λευκούς πάντοτε φακέλους σα να ετοίμαζες
τη δίκαιη διαθήκη σου. Ύστερα
τα τοποθέτησες προσεχτικά στα ράφια. Tώρα, γαλήνιος,
(ίσως και κάπως φοβισμένος) ούτε βιάζεσαι
ούτε καθυστερείς, γνωρίζοντας ότι, μετά το θάνατό σου,
θ' ανακαλύψουμε πόσον ωραίος ήσουν,
πόσο πολύ πιο ωραίος πέρα απ' τις αρετές σου. (Γιάννης Ρίτσος, Μετά)

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ένα τραγούδι για το Β2

Η Μάγδα μου πρότεινε να διδάξω το ποίημα -τραγούδι" Τι έπαιξα στο Λαύριο" του Διονύση Σαββόπουλου. Ρώτησα αν είχαν ακούσει το τραγούδι. Άλλα απάντησαν θετικά, άλλα είπαν ότι κάτι τους θύμιζε και άλλα δεν το ήξεραν καθόλου. Επίσης ρώτησα αν θυμόντουσαν κάτι από την αρχαία ιστορία για το Λαύριο. Πολύ λίγα πράγματα έως καθόλου. Έδωσα κάποιες πληροφορίες και αφού είπαμε τα σχετικά με το περιεχόμενο του ποιήματος με κάποιο τρόπο έπρεπε να ακούσουμε και το τραγούδι. Λίγο δύσκολο στην τάξη, αλλά καθόλου δύσκολο να κάνω μία ανάρτηση. " Να μας κάνετε αφιέρωση, κυρία" πρότειναν. Και ιδού το αποτέλεσμα. Αντί να αναρτήσω ένα σκέτο βιντεάκι από το youtube, σκέφτηκα να φτιάξω μια αφίσα που να συνδυάζει το τραγούδι με πληροφορίες και εικόνες για το Λαύριο( άλλωστε γειτονιά με την ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι το Λαύριο ).
Παιδιά για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε το play πάνω στην κιθάρα. Για να δείτε το βιντεάκι πατήστε full size και play.


Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μελοποιημένος Παπαδιαμάντης

Μελοποιημένη ποίση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το δίσκο " Το σκοτεινό Τρυγόνι"που κυκλοφόρησε το 2006













Σάββατο 2 Απριλίου 2011